Detail Site

Detail Site

 Afbeelding downloaden? Neem contact op met Raakvlak.
Naam project: Brugge Garenmarkt Frajak
Projectcode: 93008
Gemeente: Brugge
Deelgemeente: Brugge
Type onderzoek: opgraving
Aangetroffen periodes: vroege middeleeuwen
volle middeleeuwen
late middeleeuwen
Uitvoerder: Stedelijke Archeologische Dienst Brugge
Beschrijving:

Uit historische bronnen is gekend dat er leerlooiers in dit deel van de stad actief waren. Met dit onderzoek hoopt men deze aanwezigheid te kunnen bevestigen. 

In het begin van de middeleeuwen is dit een zandige plaats met venige depressies. Later, in de 13de eeuw zijn op deze plaats heel wat graafwerken uitgevoerd om het terrein bouwrijp te maken. De eerste bewoning (2de helft 13de eeuw) bestaat uit huizen in baksteen en hout. Van deze huizen zijn de funderingen en enkele tonwaterputten aangetroffen. Verder zijn ook gedeeltelijk uitgebroken ronde leerlooierskuipen teruggevonden. Daarnaast komt over het hele opgegraven oppervlak leerlooiersafval, waaronder gemalen eikenschors en hoornpitten, voor. De leerlooiersactiviteiten kunnen in de 13de eeuw gesitueerd worden. Uit de 15de eeuw is een rechthoekige bakstenen afvalput en een rond bakstenen waterput geregistreerd.

In de 14de eeuw draagt het noordelijk deel van het terrein de naam 'De Zwarte Leeuw', terwijl het zuidelijk gedeelte 'de Pauw' wordt genoemd. Dit zijn twee pandjeshuizen. Vermoedelijk behoorden bovenvermelde waterput en afvalput bij 'De Pauw', een gebouw dat in 1491 is afgebroken. Vanaf het einde van de 15de tot het midden van de 17de eeuw was het terrein zo goed als verlaten, met uitzondering van het meest noordelijke huis. Er zijn ook vondsten uit het einde van de 18de eeuw: Het gaat om dertien tinnen borden en vier wijnflessen. Deze voorwerpen zijn buiten context gevonden. Uit de 19de eeuw, ten slotte, zijn er sporen die te maken hebben met de waterhuishouding. Een plaatselijk overwelfde bakstenen watergang uit de vorige eeuw, nl. de Vule Greppe, was over het hele terrein te volgen. Deze waterloop is wellicht tot in het begin van de 20ste eeuw in gebruik geweest.

Publicatie: DE WITTE Hubert, HILLEWAERT Bieke en MAERTENS Jean-Pierre 1995: Archeologisch Jaarrapport 1993-1994, in: Jaarboek 1993-1994, Brugge Stedelijke Musea, deel1, 73-107.
 
Vondsten: Toon de opmerkelijke vondsten van dit project.

Locatie op kaart