Detail Vondst

Detail Vondst

 Afbeelding downloaden? Neem contact op met Raakvlak.
Voorwerp: grafplaat
Materiaalgroep: metaal
Materiaal: lood
Datering: 1295/1295
Site: Brugge Mariastraat Onze-Lieve-Vrouwekerk
Inventarisnummer: BR79/OLVK/1/2/1
Periode: late middeleeuwen
Afmetingen: lengte 20,6cm
breedte 14,7cm
dikte 0,35cm
Info:

Een grafplaatje van Petrus, genaamd "Calf" proost van de OLV-kerk. Tijdens de opgravingen lag bij de resten van een schedel een rechthoekige loden grafplaat. Hierop staat de volgende inscriptie:

ANNO : D[OMI]ni : M : CC : CXV : .D( hier zit een gat door corrosie)

SEPTE[M]BRIS : OBIIT : PETRUS : D[I]C[TV]S :

CALF : H[VIUS] : ECCL[ES]IE : PREPOSIT[US] :

De vertaling hiervan is: "In het jaar des heren 1295 op ... van september stierf Petrus de genaamde Calf, Proost van deze kerk. Voor het eerste woord staat een gestileerde lelie. De bloem en inscriptie werden met een beitel in het lood uitgesneden, vertrekkend vanuit vooraf ingeklopte putjes. Vooraf werden ook met een scherp voorwerp de lijnen ingekrast waarop de tekst diende te komen, evenals de lijnen die de breedte van de marges aanduidden. Deze manier van werken doet denken aan de afbakening van de bladspiegel en het trekken van de schrijflijnen bij middeleeuwse handschriften.

Publicatie: DE WITTE Hubert, JANSSENS Paul, DEZUTTER Willy, VERMEERSCH Luc, DE JONGHE Daniël, TAVERNIER Marcel en VANDEN BERGHE Yvan, SAVKO Michel 1982: Maria van Bourgondië, Brugge. Een archeologisch-historisch onderzoek in de Onze-Lieve-Vrouwekerk, Brugge.

Locatie op kaart