Detail Vondst

Detail Vondst

 Afbeelding downloaden? Neem contact op met Raakvlak.
Voorwerp: textiel
Materiaalgroep: textiel
Materiaal: textiel
Datering: 1200/1400
Site: Brugge Mariastraat Onze-Lieve-Vrouwekerk
Inventarisnummer: BR79/OLVK/1/6/7
Titel: Vier fragmenten van een kazuifel van een kerkelijke hoogwaardigheidsbekleder.
Info:

De kazuifel was gemaakt van verschillende weefselsoorten (damast, samiet, sprang en taft). Uit vergelijkingsmateriaal blijkt dat de aangetroffen weefsels kunnen gedateerd worden tussen de 13de en de 14de eeuw. Het op deze site opgegraven damast bezit een tekening in een zeer fijn patroon. De kwaliteit van dit damast kan het best vergeleken worden met het weefsel van de Adler Dalmatica (misgewaad versierd met adelaars) dat bewaard wordt in het Kunsthistorisch Museum in Wenen. De Brugse kazuifel moet even prachtig geweest zijn. Het was een zeer soepel gewaad van zeer fijne weefsels waarbij de glanzende natuurzijde een schouwspel voor het oog was. De figuratieve delen waren met gouddraad geborduurd. 
De kazuifel waarin de hoogwaardigheidsbekleder uit graf 6 begraven werd, moet een uitzonderlijk prachtig en kostbaar gewaad geweest zijn. Nu schiet er van deze kazuifel nog te weinig over om een goed beeld te geven van de indruk die het op de gelovigen moet gehad hebben.

foto's:
foto1: damast-taft
foto 2: samiet
foto 3: samiet-damast
foto 4: sprang 

Publicatie: DE JONGHE Daniël en TAVERNIER Marcel 1982: De Textielresten uit Graf 6, in: Maria van Bourgondië, Brugge, 205-229.
VRYZIDIS Nikolaos, MARTINIANI-REBER Marielle, BOUDALIS Georgios, KONSTANTAS Alexander en VASILEIADOU Athina 2023: The Asian Silk Fabric in the Binding of Great Meteoron Manuscript 236, in: The Textile Museum Journal, Volume 50, 32-51 (zie p41).

Locatie op kaart