Detail Vondst

Detail Vondst

 Afbeelding downloaden? Neem contact op met Raakvlak.
Voorwerp: schaal
Materiaalgroep: keramiek
Materiaal: majolica
Datering: 1425/1475
Site: Brugge Annuntiatenstraat
Productieplaats: Spanje, Valencia
Inventarisnummer: BR83/ANN/2
Periode: late middeleeuwen
Info:

Een fragment van een schaal vervaardigd in rijp Valenciaanse majolica. De scherf heeft een donkerroze breukvlak met geel-beige randen en een blauwe tinglazuur aan beide zijden. De binnenzijde is voorzien van heggenrankdecoratie. De lusterdecoratie is vrijwel volledig verdwenen. Het is niet ondenkbaar dat er zich centraal op de bodem een Christusmonogram of een wapenschild bevond. Deze werden vooral in luster aangebracht. De buitenzijde is versierd met een gedegenereerd “perejil-motief”, omcirkeld en waarschijnlijk tegen een decor van stippen. Op de bodem is het restant zichtbaar van wat omschreven kan worden als een zeer vereenvoudigd rozet. Dit alles uitgevoerd in luster.

Publicatie: MARS Alexandra 1987: Luister van Luster, Spaans-Islamitische lusteraardewerkvondsten uit Vlaamse en Nederlandse bodem (14-17de eeuw): een overzicht van de stand van zaken, doctoraatscriptie Universiteit van Amsterdam.
DE WITTE Hubert en MARS Alexandra 1987: Geïmporteerd Spaans aardewerk in Brugge, in: Jaarboek 1985-1986 Brugge Stedelijke Musea, pp. 113-135.

Locatie op kaart