Detail Vondst

Detail Vondst

 Afbeelding downloaden? Neem contact op met Raakvlak.
Voorwerp: kom
Materiaalgroep: keramiek
Materiaal: majolica
Datering: 1475/1525
Site: Brugge Annuntiatenstraat
Productieplaats: Spanje, Valencia
Inventarisnummer: BR83/ANN/3
Periode: late middeleeuwen, nieuwe tijd
Info:

Randfragment van een kom in laat-Valenciaanse majolica. De scherf bestaat uit een roze baksel met geel-beige randen en blauw getint tinglazuur. De binnenzijde is gedecoreerd met een koper-bruine lusterfries opgevuld met gestyleerde bladeren, bloemen en knoppen tegen een decor van stippen en cirkeltjes. De buitenzijde is in dezelfde kleur luster versierd met een vereenvoudigde versie van het acaciamotief of "motivo de las hojas de helecho" . Zowel de decoratie van de binnen- als de buitenzijde is kenmerkend voor de Laat Valenciaanse majolicaproductie. De scherf werd gevonden in de onderste vullingslaag van de stadsgracht aan de Annuntiatiestraat - Vuil Reitje.

Publicatie: MARS Alexandra 1987: Luister van Luster, Spaans-Islamitische lusteraardewerkvondsten uit Vlaamse en Nederlandse bodem (14-17de eeuw): een overzicht van de stand van zaken, doctoraatscriptie Universiteit van Amsterdam.
DE WITTE Hubert en MARS Alexandra 1987: Geïmporteerd Spaans aardewerk in Brugge, in: Jaarboek 1985-1986 Brugge Stedelijke Musea, pp. 113-135.

Locatie op kaart