Detail Vondst

Detail Vondst

 Afbeelding downloaden? Neem contact op met Raakvlak.
Voorwerp: schaal
Materiaalgroep: keramiek
Materiaal: majolica
Datering: 1500/1550
Site: Brugge Annuntiatenstraat
Productieplaats: Spanje, Sevilla
Inventarisnummer: BR83/ANN/4
Periode: nieuwe tijd
Afmetingen: randdiameter 28cm
hoogte 5,2cm
Info:

Een randfragment in zogenaamd "Isabela polychrome majolica" of met hedendaagse term: "Andalusische blauw-en-purper" majolica. Het fragment is afkomstig van een schaal (of schotel) in een lichtgeel-beige baksel met slecht aangebracht tinglazuur. Er is een contemporaine restauratie met koperdraad zichtbaar. De schaal is aan de binnenzijde versierd met kobaltblauwe en mangaanpaarse banden, concentrische cirkels in verschillende breedtes. Langs de rand loopt een breed fries opgevuld met geometrische en gestyleerde botanische motiefjes in de vorm van drie parallelle gebogen lijntjes (blauw) en een paars gevleugeld cirkelmotiefje met daaronder twee penseelstreekjes. De buitenzijde is onversierd. De benaming Isabela polychroom is ontleend aan het plaatsje Isabela aan de noordkust van de Dominicaanse Republiek waar dit aardewerk voor de eerste maal werd geïdentificeerd in laat 15de-vroeg 16de-eeuwse lagen. De herkomst van het materiaal is lange tijd onderwerp van discussie geweest. Nu weet men dat dit aardewerk werd vervaardigd in Sevilla vanaf het midden van de 15de tot het midden van de 16de eeuw.

Publicatie: MARS Alexandra 1987: Luister van Luster, Spaans-Islamitische lusteraardewerkvondsten uit Vlaamse en Nederlandse bodem (14-17de eeuw): een overzicht van de stand van zaken, doctoraatscriptie Universiteit van Amsterdam.
DE WITTE Hubert en MARS Alexandra 1987: Geïmporteerd Spaans aardewerk in Brugge, in: Jaarboek 1985-1986 Brugge Stedelijke Musea, pp. 113-135.

Locatie op kaart