Detail Vondst

Detail Vondst

 Afbeelding downloaden? Neem contact op met Raakvlak.
Voorwerp: lepel
Materiaalgroep: metaal
Materiaal: aluminium
Datering: 1935/1945
Site: Zedelgem Vloethemveld
Productieplaats: Duitsland
Inventarisnummer: ZE18/VL/196
Periode: nieuwste tijd
Afmetingen: lengte 3,2cm
breedte 2,5cm
Info:

Het uiteinde van een lepel of vork met adelaar en hakenkruis, beide beschadigd. Op de keerzijde het merk: Fl. U. V. Dit staat voor Flieger-Unterkunfts-Verwaltung, het Luchtvaart Accommodatie Beheer van het Duitse leger in de tweede wereldoorlog. Deze dienst zorgde voor al het materiaal dat de Luftwaffe nodig had op haar basissen. Er was een speciaal horecapakhuis, een lijn met aangepaste kledij, een groot magazijn met militaire uitrusting, een woonwinkel en een uitgebreid assortiment aan kantooratikelen. Het Flieger-Unterkunfts-Verwaltung verspreidde deze waren naar alle luchtmachtbasissen over het hele rijk.
Dit stuk is afgebroken (denazificatie) en weggegooid in het krijgsgevangenenkamp van Vloethemveld, Zedelgem (1944-1946). Denazificatie is het door de geallieerden ingezette proces van uitbannen van al wat aan de nationaalsocialistische tijd en gezindheid herinnert. Dit gebeurde in Duitsland zelf maar ook in de krijgsgevangenenkampen in de andere landen.

(Deze vondst is ingevoerd in loket.onroerenderfgoed.be/archeologie/metaaldetectievondstmeldingen: melding ID 4401; vondstnr 5776.)

Publicatie: https://www.oorlogsbronnen.nl/thema/Denazificatie

Locatie op kaart