Detail Vondst

Detail Vondst

 Afbeelding downloaden? Neem contact op met Raakvlak.
Voorwerp: karrenwiel
Materiaalgroep: hout
Materiaal: hout
Datering: 540/600
Site: Brugge Kosterijstraat
Inventarisnummer: BR02/SAK/1
Periode: vroege middeleeuwen
Titel: Merovingisch karrenwiel
Info:

Voor de bouw van een ronde waterput op de site Kosterijstraat te Sint-Andries, Brugge heeft men gebruik gemaakt van een karrenwiel. Het betreft een spaakwiel, waarbij tien spaken de naaf met de velg verbinden; de velg bestaat uit vijf losse segmenten die onderling door middel van een pen-en-gatverbinding met elkaar verbonden zijn. Bij de constructie van het wiel is voornamelijk eikenhout gebruikt, enkel de naaf bestaat uit essenhout. De planken van de constructie rond het wiel werden door middel van dendrochronologisch onderzoek gedateerd in het najaar of de winter van 539-540 na Christus.
Het wiel is ook opgenomen in een syntheseonderzoek naar houten artefacten uit Vlaanderen uitgevoerd door Woodan. Meer info zie ook: https://woodan.org/records/35328000

Publicatie: DE WITTE Hubert en HILLEWAERT Bieke 2000: Archeologisch Jaarrapport 1997-1999, in: Jaarboek 1997-1999, Brugge Stedelijke Musea, 131-191.
HILLEWAERT Bieke, HOLLEVOET Yann en RYCKAERT Marc (red.) 2011: Op het Raakvlak van twee Landschappen, de vroegste geschiedenis van Brugge.
https://www.woodan.org/

Locatie op kaart