Detail Vondst

Detail Vondst

 Afbeelding downloaden? Neem contact op met Raakvlak.
Voorwerp: buis
Materiaalgroep: metaal
Materiaal: lood
Site: Brugge Verversdijk III
Productieplaats: Brugge
Inventarisnummer: BR05/VVD III/2/82/1
Periode: late middeleeuwen
Afmetingen: diameter binnenrand 6,5cm
diameter buitenrand 7,5cm
Info:

Dit is een fragment van de Brugse moerbuizen. Het fragment is 143 cm lang en is gemaakt van een lange loodstrip waarvan men de lange zijden naar elkaar toe heeft gebogen om een buis te vormen. Het gevonden fragment laat duidelijk zien dat men de buizen van plooibaar lood aan een uiteinde een beetje heeft verbogen en om dit in de volgende buis te steken.  Dit fragment maakte deel uit van een uitgebreid systeem van loden buizen waardoor water naar vele verschillende waterputten en fonteinen verspreid doorheen de stad werd geleid. De loden buizen vertrokken vanop zes plaatsen aan de Brugse stadsrand en lieten vers water stromen naar alle wijken van de stad. Bevoorrechte rijke burgers hoefden zich niet te begeven naar de gemeenschappelijke waterputten maar konden gebruik maken van huisaansluitingen. Van alle Vlaamse steden had Brugge het meest ingenieuze systeem. Aan de noordkant van Brugge, ter hoogte van de Sint-Baafsparochie, leidde de weg naar de binnenstad bergop, over de hoogte van het Zand. Omdat water niet bergop stroomt, bouwde men aan de binnenste vestingsgracht tussen de Boeveriepoort en de Smedenpoort een ingenium of ‘engien’. Dat was een installatie die door middel van een scheprad water naar een hoger gelegen reservoir bracht. Vandaaruit werd het water dan onder grote druk in de moerbuis gestuwd en stroomde het naar de stadswaterputten en fonteinen. Het ‘engien’ maakte het Brugse waterleidingennet echt bijzonder en hierdoor onderscheidde het zich van de netwerken met loden waterleidingen in het middeleeuwse Damme, Ieper of Rijsel. 

 

Publicatie: VERTONGEN Katelijne 2020: De moerbuizen, in: BEERNAERT Brigitte, CUVELIER Leo, DEPUYDT Els, VAN PARYS Hilde, HAUWAERTS Evelien en VANDAMME Ludo (eds.) 2020: Brugge in 100 objecten, 52-55.
ROELENS Frederik 2019: Sleutels, moerbuizen en waterputten: noviteiten met betrekking tot de middeleeuwse watervoorziening in Brugge (W. VL.), in: Archaeologia Mediaevalis 42 in Brussel, 91-93.
VANDEVYVERE Ernest 1983: Watervoorziening te Brugge van de 13de tot de 20ste eeuw.
VANDERVYVERE Ernest en VANDEVELDE Jessica 2005: Verversdijk 10: Een middeleeuws waterleidingssysteem, Raakvlak Nieuwsbrief 17-4-2005.

Locatie op kaart