Detail Site

Detail Site

 Afbeelding downloaden? Neem contact op met Raakvlak.
Naam project: Beernem Fluxys site Beernem 1 (Bruggestraat - Zandgrachtstraat)
Projectcode: BE15/ZA
Gemeente: Beernem
Deelgemeente: Oedelem
Type onderzoek: opgraving
Aangetroffen periodes: vroege middeleeuwen
volle middeleeuwen
Uitvoerder: BAAC Vlaanderen
Beschrijving:

Situering: Archeologisch onderzoek Alveringem-Maldegem: Fluxys-aanleg van een aardgasvervoersinfrastructuur, (archeologisch vooronderzoek en opgravingen), LOT 3. Opgraving in Deeltraject 3: Oedelem Vliegend Paard - Cuesta Beernem-Oedelem (Baeyens et al. 2018, 174-303).

De site Beernem 1 strekt zich uit over ongeveer 280 meter tussen de Bruggestraat en de Zandgrachtstraat in Oedelem. In de smalle strook van het Fluxystracé is een middeleeuws pottenbakkersatelier aangetroffen. De sporen op deze site, onder andere verschillende ovens, zijn zeer goed bewaard. De aardewerkproductie is te dateren van de laat-Karolingische periode tot het derde kwart van de 12de eeuw. Op dezelfde site zijn ook bewoningssporen en grafstructuren uit de metaaltijden en de vroege middeleeuwen aangetroffen. Het totale pottenbakkersatelier is breder geweest dan de smalle opgegraven strook. 
Mochten er in de toekomst verstoringen van de ondergrond in de buurt plaatsvinden, dan zal een opgraving noodzakelijk zijn.

Foto's: © BAAC Vlaanderen.

Publicatie: BAEYENS Nathalie, DIJSELINCK Tina, VAN REMOORTER Olivier, DE MULDER Jelle, JANSSENS Niels, VANDEN BORRE Jeroen en SWAELENS Christine 2018: Archeologisch onderzoek Alveringem-Maldegem Lot3: Fluxys - Aanleg van een aardgasvervoersinfrastructuur, (BAAC Vlaanderen Rapport 577).
 
Vondsten: Toon de opmerkelijke vondsten van dit project.

Locatie op kaart