Detail Site

Detail Site

 Afbeelding downloaden? Neem contact op met Raakvlak.
Naam project: Oostkamp Scharestraat - Hertsbergebeek
Projectcode: FLSM-21
Gemeente: Oostkamp
Deelgemeente: Ruddervoorde
Type onderzoek: opgraving
Aangetroffen periodes: Romeinse tijd
Uitvoerder: THV (Monument Vandekerckhove nv, Ruben Willaert bvba en GATE bvba)
Beschrijving:

Archeologisch onderzoek Alveringem-Maldegem: Fluxys-aanleg van een aardgasvervoersinfrastructuur, (archeologisch vooronderzoek en opgravingen), lot 5: Resultaten van het onderzoek in archeologische zone FLSM-21. (Laloo & Deconynck 2018, 460-470).

Tussen de Hertsbergebeek, de Poversbeek, de Zandstraat en de Scharestraat zijn over een oppervlakte van 7 bij 5 meter, op een zandige opduiking, zeven brandrestengraven (crematiegraven) aangetroffen. Het is duidelijk dat de graven tot een grafveld(je) behoorden. De totale omvang van het grafveld is niet met zekerheid bepaald door de smalle onderzoekszone. Er lijkt geen gracht of greppel rondom de graven te zijn aangelegd. Andere structuren in de buurt die ermee in relatie kunnen staan, zijn niet aangetroffen. 
Aan de hand van dateringen op de graven zijn twee fases te herkennen, nl. graven uit 1ste tot midden 2de eeuw en enkele graven te dateren tussen 60 en 230 AD. Er zijn ook twee graven met een afwijkende datering.
Scherven van kookpotten zijn in vier graven aangetroffen. In de grafnissen is intact aardewerk meegegeven. Slechts één nis bevatte naast het aardewerk nog een scheermes en bijhorend slijpplaatje. Dergelijke driehoekige scheermessen zijn eerder in de streek bij inheemse begravingen aangetroffen. Het is een gekend gegeven dat voornamelijk uit de 1ste eeuw voor en na christus dateert. Zulke scheermessen zijn reeds aangetroffen op andere sites (Onder andere Jabbeke Hoge Dijken 2006-2008 - Hillewaert et al. 2009). De associatie met een slijpsteen is voorlopig enkel gerapporteerd uit Maldegem-Baaikensedeweg en is zeldzaam te noemen (De Clercq 2009, 355).
Opvallend is schaarse voorkomen van verbrand bot in de graven. Vermoedelijk werd dit na de crematie gerecupereerd van de brandstapel en elders opgeslagen of bevindt het (of een selectie ervan) zich in de volledige aardewerk recipiënten die in de nissen werden aangetroffen. 

Foto: Aanleg vlak. (© THV - Monument Vandekerckhove nv, Ruben Willaert bvba en GATE bvba)

Publicatie: HILLEWAERT Bieke en HOLLEVOET Yann (red.) 2009: Vondsten uit vuur.
DECONYNCK Jasper en LALOO Pieter 2018: Archeologisch onderzoek langs het Fluxys Tracé Alveringem - Maldegem. Archeologisch onderzoek Lot 5: deelzone Hooglede - Maldegem (Eindrapport).
DE CLERCQ Wim 2009: Lokale gemeenschappen in het Imperium Romanum. Transformaties in rurale bewoningsstructuur en materiële cultuur in de landschappen van het noordelijk deel van de civitas Menapiorum (provincie Gallia-Belgica, ca. 100 v. Chr. - 400 n. Chr.). Doctoraatsthesis Universiteit Gent, Gent.
 
Vondsten: Toon de opmerkelijke vondsten van dit project.

Locatie op kaart