Detail Site

Detail Site

 Afbeelding downloaden? Neem contact op met Raakvlak.
Naam project: Brugge Niklaas Desparsstraat
Projectcode: BR09/NDS
Gemeente: Brugge
Deelgemeente: Brugge
Aangetroffen periodes: late middeleeuwen
Uitvoerder: Raakvlak
Beschrijving:

Naar aanleiding van de bouw van een appartementsgebouw met ondergrondse parkeergarage in de Niklaas Desparsstraat te Brugge is een archeologisch onderzoek uitgevoerd. Het bouwterrein bevindt zich op een boogscheut van de markt, namelijk tussen de Niklaas Desparsstraat  en de Rozemarijnstraat (voorheen cinema 'Forum').
Uit een eerste historisch onderzoek, uitgevoerd door Heidi Deneweth, blijkt dat in de 16de eeuw de eigenaars aan de Rozemarijnstraat eenvoudige lokale ambachtslieden waren, terwijl die aan de Niklaas Desparsstraat zich in iets betere middens situeerden.
Op de achtererven van de woningen bevonden zich rechthoekige bakstenen beerputten. De aangetroffen bewoningssporen kunnen gedateerd worden vanaf het eind van de  13de eeuw maar voornamelijk tijdens de 14de eeuw en later.
Op het terrein zijn veel ingeheide houten palen aangetroffen. Ze zijn te interpreteren als resten van een centrale bebouwing. Dit gebouw blijft ongedateerd maar is vermoedelijk te situeren in de tweede helft van de 13de eeuw.
Oudere bewoning in natuursteen is op dit terrein niet aangetroffen. Dit was ook niet mogelijk. De depressie op het onderzoeksterrein is opgevuld in de eerste helft van de 13de eeuw. Vroegere bebouwing was er dus niet mogelijk.
De Niklaas Desparsstraat werd voor de 19de eeuw het “Pluymstraetken” of het “Bezemstraetken” genoemd.


Publicatie: s.n. 2009: Raakvlak Rapport, Archeologisch onderzoek, Niklaas Desparsstraat 12.
 
Vondsten: Toon de opmerkelijke vondsten van dit project.

Locatie op kaart