Detail Site

Detail Site

Naam project: Brugge Potterierei
Projectcode: BR80/PJM
Gemeente: Brugge
Deelgemeente: Brugge
Type onderzoek: vondstmelding
Uitvoerder: Stedelijke Archeologische Dienst Brugge
Beschrijving: In het voorjaar van 1980 is bij restauratiewerken aan een woonhuis in de Potterierei een grote hoeveelheid pottenbakkersafval gevonden. De vondsten zijn aan de stad geschonken ter onderzoek.
In augustus begeleidde de archeoloog van de stad het uitgraven van twee putten voor een regenwatertank en een septische put. Opnieuw werd hier een grote hoeveelheid pottenbakkersafval aangetroffen.
In het najaar van 1980 werd een oppervlakte van 3m op 2,5m opgegraven. Tijdens dit onderzoek werden lagen pottenbakkersafval aangesneden en werd een deel van een pottenbakkersoven vrijgelegd. Deze oven is van het horizontale type, d.w.z. dat de stookruimte en de bakruimte achter elkaar en niet boven elkaar gelegen zijn.
De ovenwand was opgebouwd uit baksteen, dakpannen en verbrande klei. Na het in onbruik raken van de oven is hij opgevuld met misbaksels.
Publicatie: DE WITTE Hubert 1983: De Dienst Archeologie te Brugge en het onderzoek 1977-1981, in: Jaarboek 1982, Brugge Stedelijke Musea, 141- 168.
 
Vondsten: Toon de opmerkelijke vondsten van dit project.

Locatie op kaart