Detail Vondst

Detail Vondst

 Afbeelding downloaden? Neem contact op met Raakvlak.
Voorwerp: zwaard
Materiaalgroep: hout
Materiaal: hout
Datering: 1575/1650
Site: Brugge Prinsenhof
Inventarisnummer: BR04/PH/9/1/A/75
Periode: nieuwe tijd
Afmetingen: lengte 90cm
breedte 6,5cm
dikte 1cm
Info:

De restanten van een speelgoedzwaard vervaardigd uit quercus (eik). Het handvat bestaat uit twee kruisende laten waarvoor het middendeel rechthoekig voor een halfhoutse verbinding is verdiept. De haakse lat is met vier spijkers vastgezet. Aan een kant zijn snijsporen aanwezig. Het uiteinde van het houten blad is afgebroken. In doorsnede is het blad rombisch. Het haakse latje is op de uiteinden naar omhoog gebogen. Het uiteinde van het handvat is verbreed en halfrond afgewerkt. 
Zwaarden van hout zijn bekend uit verschillende opgravingen. Historische bronnen melden dat Philips de Schone een houten zwaardje droeg toen hij kind was. De grootste houten zwaarden worden als speelgoed, oefenzwaard of zelfs als weefzwaard geïnterpreteerd. De restanten van het aangetroffen zwaard zijn vervaardigd in eikenhout. De uiteindelijke lengte zal tussen de 80cm en 100cm hebben bedragen. 
De determinatie is uitgevoerd door Woodan tijdens een syntheseonderzoek naar houten artefacten uit Vlaanderen. De tekening is vervaardigd door Raf Timmermans. Meer info zie ook: https://woodan.org/records/32548000

Publicatie: WILLEMSEN Annemarieke 1998: Kinder delijt, Middeleeuws speelgoed in de Nederlanden.
https://www.woodan.org/

Locatie op kaart