Detail Site

Detail Site

Naam project: Brugge Oosterlingenplein
Projectcode: BR86/OO
Gemeente: Brugge
Deelgemeente: Brugge
Type onderzoek: werfbegeleiding
Aangetroffen periodes: volle middeleeuwen
late middeleeuwen
nieuwe tijd
Uitvoerder: Stedelijke Archeologische Dienst Brugge
Beschrijving: De archeologische dienst voerde een kort noodonderzoek uit op het Oosterlingenplein om meer informatie te achterhalen betreffende de evolutie van de hydrografie van de Brugse binnenstad. De vraag over het al dan niet natuurlijk zijn van bepaalde stadsgrachten (Reien) is reeds lang gesteld. Dit kan achterhaald worden door een coupe op deze grachten te bestuderen.
Het onderzoek op het Oosterlingenplein, in de onmiddellijke omgeving van de Gouden Handrei (deel van de eerste stadomwalling uit 1127) heeft aangetoond dat het bovengenoemde tracé van de eerste stadsomwalling van natuurlijke oorsprong is.
De bouwput bevindt zich in een vrij omvangrijke depressie waarin de geologische opbouw bestaat uit pleistoceen zand waarop zich veen afzetten en waarboven zich mariene klei- en zand afzettingen hebben gevormd.
Het pleistoceen zand bevind zich op 1,95m NOP.
Na het versterken van de stadsomwalling in 1127, waarbij de bestaande natuurlijke waterloop werd ingeschakeld, werd het terrein ment ongeveer 1m opgehoogd. Het zand van de ophoging bevat enkele scherven en een weinig botmateriaal.
Bewoning is hier pas vanaf het midden van de 13de eeuw aanwezig. De bakstenen funderingen zijn hier op zware ingeheide eiken balken gebouwd.
Op deze site zijn verder ook afvallagen, afvalkuilen en mestputten onderzocht. De aangetroffen archaeologica zijn te dateren in de late middeleeuwen tot de nieuwe tijd.
Publicatie: DE WITTE Hubert 1987: Archeologisch jaarrapport 1985-86, in: Jaarboek 1985-86, Brugse Stedelijk Musea, 95-158.
 
Vondsten: Toon de opmerkelijke vondsten van dit project.

Locatie op kaart