Detail Site

Detail Site

 Afbeelding downloaden? Neem contact op met Raakvlak.
Naam project: Brugge Hauwerstraat - Beursplein
Projectcode: BR19/HA
Gemeente: Brugge
Deelgemeente: Brugge
Type onderzoek: opgraving
Aangetroffen periodes: volle middeleeuwen
late middeleeuwen
Uitvoerder: Raakvlak
Beschrijving:

Het Beursplein kent een boeiende geschiedenis. Zo weten veel Bruggelingen wellicht dat er tot in de jaren 1950 een slachthuis stond, maar wie kent nog de link met de Engelse Jezuïeten in de 18de eeuw? Over de periode vóór de 16de eeuw is er zeer weinig gekend.
Tijdens archeologisch vooronderzoek in 2017 troffen archeologen op het Beursplein bewoningssporen aan uit de late middeleeuwen (13de-15de eeuw). Door de graafwerken voor het nieuwe beurs- en congresgebouw zullen deze sporen en structuren onherroepelijk verloren gaan. Voorafgaand aan deze werken stond Raakvlak in voor de archeologische opgraving van het Beursplein. Dit is de enige manier om meer te weten te komen over ons rijke middeleeuwse patrimonium.
Passanten konden met eigen ogen zien hoe de werken vorderden: elke dag was de ‘homo archaeologicus’ (de archeologische mens) te aanschouwen doorheen het 'kijkvenster' aan de opgravingen. Op woensdagmiddag was er elke week een archeologisch spreekuur. De opgravingsresultaten zullen tegen midden 2023 zijn uitgewerkt in een eindrapport. Een korte inhoud zal vervolgens hier op de website verschijnen. Nog even geduld. 

 
Vondsten: Toon de opmerkelijke vondsten van dit project.

Locatie op kaart